Autor článku: hpauo

Záchovná stomatologie

Co je záchovná stomatologie?

Pokud je váš zub poškozený např. kazem nebo úrazem, cílem záchovné stomatologie je ho zachránit.

Defekty v podobě drobných kazů lze řešit výplněmi (plombami) z různých materiálů (fotokompozitní, amalgámová, skloinomerní) na základě vyhodnocení všech specifik a také dle přání pacienta.

Větší defekty (uštíplá část zubu) jsou řešeny většinou onlayemi, polokorunkami opět z několika možných materiálů od kompozitních po keramické.

Amalgám

Amalgám je slitina rtuti se stříbrem. Výhodou výplně je její mechanická odolnost. Bohužel má způsob tohoto ošetření více negativních vlastností od jejího tmavého zabarvení, přes uvolňování rtuti (jedu), mírné expanze (rozpínání a vzniku trhlin v zubu) po radikálnější preparaci při odstraňení kazivých hmot.

U amalgámové výplně se musí vždy odstranit i část již zdravého zubu, aby se zajistila retence této výplně. I přesto je v některých případech amalgám nenahraditelnou výplní zubů v postranních úsecích chrupu.

Na základě doporučení FDI (Světové stomatologické organizace) používáme kapslový non gamma 2 amalgám, který se vyznačuje delší životností, lepšími fyzikálními vlastnostmi a především menším množstvím rtuti.

Fotokompozitní výplň

Fotokompozitní výplňě (bílé výplňě) jsou estetické náhrady chybějících částí zubů. Mezi její velké přednosti patří estetika, hlavně pak ve viditelných úsecích chrupu.

Dříve se tyto materiály nepoužívaly na distální (zadní) zuby z důvodů menší mechanické odolnosti. Tyto vlastnosti jsou dnes již minulostí, materiály prodělaly ohromný vývoj a dokáží plnohodnotně nahradit jakékoli defekty zubů.

8 (1)

Endononcie

Endodoncie, ošetření kořenových kanálků, se provádí tehdy, pokud je nerv zubu nevratně poškozen.

Jedná se o časově náročnější ošetření, při kterém je nutno důkladně pročistit a rozšířit kořenové kanálky, které se následně hermeticky zaplní.

Treatment,Of,Dental,Canals,In,The,Bottom,Molar,Permanent,Molar

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. OK